Sardalya

Sürüler halinde yaşamlarını sürdüren sardalyalar, geçmişte “ateş balıkları’” şeklinde isim alırlardı. Nedeni ise sardalyanın suya verdiği görünümü. Yeşil gövde üstüne mavi beneklere sahip olan bu balıklar, en çok 25 cm uzunluğunda olabilir. Sardalya, ülkemizde hamsi balığından sonra en çok tükettiğimiz balık türüdür. Sardalyanın makul boyutlarda olması, onu kolayca pişirebilmemizi ve lezzet yüklü olmasını sağlıyor.

Neredeyse bütün denizlerimizde yaşayabilen sardalya balıklarına, daha çok Ege ve Marmara Denizi’nde rastlanıyor. Sürü şeklinde yaşadıklarından dolayı, avlanmaları da kolaylaşıyor. Sardalya balıklarının avlanma zamanı için en uygun ay Haziran. Yaz mevsiminde Çanakkale Boğazı’ndan İstanbul’a doğru yol alan sardalyalar, sıcak havaların en önemli deniz ürünlerinden biri.

Çoğunlukla, Haziran ile Ekim ayları arasında avlanma devam ediyor. Küçük boyutlara sahip sardalyaların, daha leziz olduğunu söyleyebiliriz. Hatta en küçük sardalyalarda kılçık ayıklamaya bile gerek yoktur. Bu yüzden, özellikle çocuklar tarafından da çok sevilen bir balıktır sardalya.

Sezon
Sardalya, Haziran ve Kasım ayları arasında avlanır.

Besin Değerleri
Sardalyanin zengin içerikleri
- Protein
- Omega 3'ler
- B12 & D Vitamini